Noen prøver å unngå alt som kan få frem ubehagelige tanker. Andre bruker alkohol, trening, eller distraksjon for å holde tankene unna.
Men det fungerer sjelden mer enn en kort stund.
Du kan ikke holde en tanke unna uten å fokusere på den
Hvis du har prøvd å bli kvitt plagsomme tanker uten hell, kan det kanskje være godt å vite at det ikke er din feil.
Tankeundertrykking er nemlig en strategi som ikke kan fungere. Vi ser det gang på gang. Forsøk på å skyve bort plagsomme tanker og følelser, fører nesten alltid til at tankene biter seg fast og kommer tilbake med full kraft så snart du slutter å holde unna. Du kan nemlig ikke prøve å bli kvitt tanken uten samtidig å fokusere på den. Paradoksalt nok, fører forsøket på å skyve bort tanken dermed til at den biter seg enda bedre fast.
Du kan sammenligne det med å prøve å tvinge en badeball til å bli under vann. Du kan holde ballen under overflaten, men så snart du slutter å holde den nede, spretter den opp igjen.
For at det skal fungere, blir du nødt til å fortsette å holde badeballen under overflaten.
Sånn er det også med plagsomme tanker. Med en gang du slutter å presse de unna, kommer de tilbake med ekstra kraft. Derfor er det svært slitsomt å prøve å stoppe ubehagelige tanker fra å dukke opp i bevisstheten.
Undertrykkelse av tanker, fungerer altså dårlig.
Last ned psykologens beste tips til mindre angst og bekymring!
Grubling og analyse holder plagsomme tanker gående
Du skal altså ikke prøve å holde tankene unna. Betyr det at du skal gjøre det motsatte? Gå inn i tankene og komme til bunns i hva de betyr?
Nei. Det er heller ingen god metode. For hvis du tenker på de ubehagelige tankene, blir du i alle fall ikke kvitt de.
Så hva kan du prøve i stedet?
- Snakk med noen om tankene dine. Beskriv hva du går og tenker og føler på. Hjernen er bygd slik at den trenger sosial interaksjon for å fungere optimalt. Å dele vanskelige tanker og følelser med andre mennesker hjelper. Vonde følelser blir svakere, og behovet for å skyve bort tankene avtar. Hvis tankene f.eks. handler om et problem, er sjansen også større for at du løser det sammen med noen andre enn ved at du fortsetter å gruble på det alene.
- La tanken være i fred. Prøv å gjøre ingenting. La tanken få lov til å ta plass i bevisstheten din. Ikke tenk på videre på den, og ikke prøv å skyve den bort. Tenk deg at tanken er som kløen som oppstår ved et myggbitt. Den beste måten å takle kløe på er å la være å klø. For kun da får bittet en sjanse til å slutte å klø. Slik er det også med tanker og følelser du ikke vil ha. De regulerer seg selv hvis du lar dem være. Vonde tanker varer bare en kort stund hvis du ikke holder de i live ved å prøve å skyve de bort.
- Rett fokus mot verden rundt deg. Når du bevisst retter oppmerksomheten utover mot det du holder på med i øyeblikket, om det så er å pusse tennene eller delta i en samtale, lar du tankene og følelsene regulere seg selv. Da blir de ikke like påtrengende, men havner i stedet i bakgrunnen, og vil etter hvert forsvinne.
Slipp badeballen, gå bort fra døren, og la de plagsomme tankene få anledning til å forsvinne av seg selv. Tanker er bare tanker. De sier ingenting om deg, og du trenger ikke gi de oppmerksomhet selv om de er ubehagelige.
Tanker kommer og går av seg selv så lenge du ikke holder fast på dem gjennom grubling eller forsøk på å skyve de bort. Hvis du i stedet fokuserer på livet ditt og lar tankene være i fred, så vil tankene også kunne slippe taket i deg.
Vil du høre mer fra MKT-Oslo? Meld deg på vårt nyhetsbrev, og få tips, råd, og tekster om bekymring, overtenking, angst, depresjon, og andre relaterte tema rett i innboksen hver uke.
Last ned psykologens beste tips til mindre angst og bekymring!