Selvfokusert oppmerksomhet
Et av de mest gjennomgående fellestrekkene blant mennesker som sliter med sosial angst, er at de ofte er utrolig selvbevisste. Men hva kommer det av, og hvordan man kan jobbe med dette?
Hva er selvfokusert oppmerksomhet?
For noen kan det være slik at når de kjenner på at de blir nervøse rundt andre mennesker, begynner de å rette spotlyset innover mot seg selv. De forsøker å danne seg et bilde av hvordan de fremstår for andre.
Hvordan er ansiktsuttrykket mitt? Er det rart at jeg står slik med hendene? Hvordan er pulsen nå? Skjelver jeg på hendene? Svetter jeg? Hvordan reagerte de på det jeg akkurat sa? Kan de se at pulsen dunker?
Man gjør seg selv til et sosialt objekt som blir iakttatt av verden, istedenfor å være en aktør som observerer verden rundt seg. Fokuset vendes innover på en selv.
Målet med å rette oppmerksomheten på denne måten er ofte å:
1) Forsikre seg om at man ikke ser så nervøs ut,
2) å berolige seg om at angsten ikke er så sterk som man frykter at den er,
3) å tidlig fange opp om man ser rar ut, slik at man kan korrigere egen væremåte foran andre,
4) få innblikk i hvor sterk angsten er, med mål om å begynne å roe den ned dersom den begynner å bli «for høy», eller
5) å følge med på hvordan andre mennesker oppfører seg i interaksjonen med en selv. Da er målet å fange opp tegn på at de andre liker en, eller utelukke tegn på at de synes en er rar.
Hvorfor er selvfokusert oppmerksomhet en uhensiktsmessig strategi?
Dessverre hjelper det å flytte spotlyset inn på seg selv og egen oppførsel sjelden. I stedet forsterkes ofte angsten når oppmerksomheten rettes innover på denne måten. Test det gjerne selv neste gang du er ute blant andre mennesker. Forsøk i 5 minutter å fokusere på deg selv, og hvordan du tror du oppfattes av andre. Ble du mer eller mindre ukomfortabel?
Stemmer ditt indre bilde av deg selv med det andre ser?
I tillegg er det svært sjeldent at ens indre mentale bilde av hvordan man fremstår stemmer med hvordan man faktisk fremstår for andre. Dette gjør den selvfokuserte oppmerksomheten til en uhensiktsmessig strategi å bruke. Vi kan rett og slett ikke danne oss noe godt bilde av hvordan vi fremstår for andre på denne måten.
Du finner det du ser etter
Et annet problem med å følge med på hvorvidt andre mennesker liker oss eller ikke, er at vi ofte vil fange opp tegn som raskt kan tolkes i retning av at de ikke liker oss. Dette kan du også gjerne teste neste gang du er ute på gaten. Ta et par minutter der du ser etter tegn på om andre liker deg eller ikke. Fant du tegn på at andre ikke likte deg? Antakeligvis.
Hva vil du signalisere til hjernen din?
Et siste poeng er spørsmålet om hva vi egentlig forteller oss selv når vi forsøker å følge med på oss selv foran andre. Lærer vi at det er viktig eller uviktig å vite hvordan vi fremstår foran andre ved å konstant følge med på dette? Lærer vi hjernen vår at nervøsitet er trygt eller farlig ved å konstant overvåke angstnivået?
Et konkret råd til neste gang du er nervøs i en sosial situasjon
Det er normalt å kjenne på litt nerver før man skal ut blant folk. De fleste kan nok kjenne seg igjen i dette. Start derfor med å tillatte kroppslig uro å få være der.
Rett deretter oppmerksomheten mest mulig utover, fremfor å følge med på angsten i kroppen, eller sjekke hvordan du fremstår for andre. Er det for eksempel mulig på neste familiemiddag, eller fredagspils med jobben, å la uroen i kroppen få være der samtidig som du retter fokus ut mot hva de rundt deg snakker om, hva de har på seg, eller hvordan de ser ut? Eller er det mulig å bli oppmerksom på øvrige ting i omgivelsene, som fargene i rommet du står i, gjenstander rundt deg eller andre lyder? Prøv det ut.
Det kan være greit å huske på at oppmerksomheten din antakeligvis vil falle tilbake på deg selv etter en liten stund. Det er begrenset hvor lenge vi mennesker klarer å holde oppmerksomheten mot noe som helst, og dette gjelder også i sosiale situasjoner. Forsøk da bare å rette fokus tilbake igjen på eksempelvis hva de andre snakker om.
Trenger du hjelp til å finne dine verktøy for å takle den sosiale angsten? Ta kontakt for en uforpliktende samtale, så ser vi på det sammen! Du kan også finne videoer med flere tips og nyttig kunnskap om hva du kan gjøre for å få det bedre fra sosial angst i medlemsportalen vår. Les mer om den her!