Slik føles det å være deprimert
Nesten alt kjennes tungt når du er deprimert. Du sliter med å komme i gang med ting og selv små oppgaver som å rydde, sette på en vask eller komme seg ut døra blir vanskeligere. Å stå opp kan også være vanskelig. Har du mulighet til å bli i senga, kan det hende at du blir der hele dagen.
Du har dårlig konsentrasjon og sliter med å fungere på jobb. Du orker ikke tanken på å møte folk, for da føler du deg enda mer alene og må ta på deg en maske i tillegg. Du er usikker på om du kan klare å skjule at du ikke har det bra.
Du slutter å legge planer fordi du ikke vet hvilken form du kommer til å være i, og om du vil klare å gjennomføre det du har planlagt.
Det føles som om det eneste du orker er å hvile, se på serier og sove. Det er ingenting som motiverer deg, ingenting som kjennes som det burde og det føles helt umulig å gå i gang med noe.
Kanskje klarer du å dra på jobben og komme deg gjennom arbeidsdagen, men så kollapser du utmattet på sofaen og blir liggende resten av dagen, mens tingene hoper seg opp rundt deg.
Hvorfor du føler deg så tom og slapp, og hva skjer når du hviler
Å hvile kan kjennes som det eneste du orker. Eller du hviler fordi du vil ta vare på deg selv og samle overskudd til det du må gjøre. Du har kanskje tenkt ting som at:
- Hvis jeg hviler, kan det hende at jeg føler meg bedre
- Jeg må spare på energien
- Jeg må samle energi
- Om jeg ikke hviler, blir jeg verre
- Jeg tåler ikke å gjøre så mye når jeg har det slik
- Jeg klarer ikke å komme i gang
- Jeg må bli bedre før jeg kan møte folk og fungere normalt igjen
Slike tanker er ikke uvanlige. Det er veldig forståelig at du tenker sånn når alt føles så tungt. Problemet er at det ikke funker å hvile. Du vil ikke bli bedre av det. Tvert imot!
Hvorfor er det sånn? Det kan være mange grunner til det, men her har du noen av de viktigste:
Å hvile gjør deg mer sliten, ikke mindre
Når du hviler og sover mer, produserer hjernen hormoner som gjør deg mer daff og sliten. Jo mer du hviler, jo mindre energi vil du føle at du har. Derfor blir det enda vanskeligere å komme i gang med ting når du hviler mye. Kanskje du til og med begynner å tenke at det må være noe galt med deg.
Når du hviler hoper ting seg opp
Når du hviler mye, utsetter du også mye. Det kan være småting som å betale regninger, sette på oppvaskmaskinen, rydde eller utføre oppgaver som ikke MÅ gjøres nå.
At du utsetter dagligdagse gjøremål en dag eller to gjør ikke så mye. Når de utsettes over lengre tid, begynner ting raskt å hope seg opp. Plutselig er det rotete rundt deg, og du er på etterskudd med mye du skulle ha gjort.
Oppgavene vokser seg til fjell, og du føler deg mer overveldet og mer håpløs. Det blir i hvert fall vanskeligere å ta fatt, og det er lettere å utsette litt til.
Når du gjør mindre, gir du mer tid til negative tanker og grubling
Når du er deprimert, er hodet fullt av negative tanker om deg selv og verden.
Hvorfor blir du ikke glad lenger?
Hvorfor er du så sliten?
Hva kommer det av?
Når skal det gå over?
Hva om det aldri går over?
Hva skal du gjøre?
Du tenker på problemer og ting som er, som har vært vanskelige og vonde og som du ikke finner noe svar på.
Når du hviler, avlyser avtaler og gjør mindre, blir det mer plass til grubling og negative tanker.
Legg merke til hva du gjør når du hviler. Hviler du og slapper av, eller tenker du på problemer, bekymringer og feil? Kanskje du til og med grubler over at du har så lite energi at alt hoper seg opp fordi du ikke orker å ta fatt?
Når du gjør mindre, går du glipp av positiv input
Å gjøre ting, og å møte folk, skaper positive følelser og drar deg ut av hodet. Det avbryter grubleriene, gir deg nye perspektiver og fører til at du føler deg bedre en liten stund.
Selv om du fortsatt ikke kjenner deg som deg selv og selv om det av og til kan føles verre å gjøre noe og være sosial for så å gå tilbake til ensomheten, er slike opplevelser bra for deg.
Å få gjort noe, selv noe lite, kan gi deg mestringsfølelse. Haugen av tingene som skal gjøres minker, eller slutter iallfall å vokse! Det gir deg tro på at du kan klare ting.
Hva sier det om deg at du hviler så mye. Hva gjør det med selvbildet ditt?
Å hvile mye, trekke deg tilbake og gjøre mindre, påvirker selvfølelsen din. Du begynner å miste troen på at du klarer. At du tåler. Det gjør at du føler deg mer skjør, mer sårbar og usikker. Det igjen gjør at du trekker deg mer tilbake og ikke tør å utfordre deg selv. I tilfelle du skulle bli verre.
Hva hjelper mot depresjon?
Å gjøre mindre og ta det med ro kan føles som den eneste løsningen, men det fungerer altså ikke så godt. Tvert imot får det deg inn i en rekke onde sirkler som bidrar til å opprettholde depresjonen.
Så hva kan du gjøre i stedet?
1. Ikke vent til du føler deg klar
Du trenger ikke å føle for å stå opp, eller for å gå i gang med en oppgave. Du må bare gjøre det! Selv om du er sliten. Det kan føles umulig, men det er ikke det!
2. Øv på å gå i gang selv om du ikke har motivasjon
Har du noen gang kjent deg skikkelig sliten, men du måtte gå i gang med noe likevel? Da har du sikkert kjent at energien ofte kommer når du først er i gang.
Det er derfor vi har uttrykket dørstokkmila. Når du er over dørstokken og har startet, går ting lettere. Hjernen begynner å produsere hormoner som gir deg energi og motivasjon.
Å gå i gang er den raskeste måten for å få overskudd , energi og motivasjon på. Å hvile er det ikke.
Prøv et eksperiment: Gjør MER i stedet for mindre når du kjenner deg deprimert.
3. Planlegg fremover
Å planlegge fremover kan føles risikabelt og skummelt når du er deprimert fordi du ikke vet hvilken form du kommer til å være i. Saken er bare den, at om du ikke planlegger å gjøre noe, er det lite sannsynlig at du kommer til å gjøre det. Det er vanskelig nok å få gjort ting når du ikke er deprimert.
Om du vil snu mønstrene dine er det å legge planer for å møte folk, gå på kino, konsert etc. noe av det beste du kan gjøre.
Å hvile, eller lete etter svar, er ikke det som vil få deg ut av depresjonen. Å gå i gang med livet, selv om du er deprimert, vil gjøre det. Gjør mer, ikke mindre! Rett fokus mot oppgavene og mot folkene rundt deg, ikke mot kvernetankene og hvordan du har det inni deg.
4. Ikke ha et mål om å føle deg bra, men om at du skal dra
Du kan ikke bestemme hvordan du føler deg. Jo mer du prøver, jo mer vil du sannsynligvis føle at det ikke går.
Tips: Bruk 5-minuttersregelen
Hvis du synes det er vanskelig å komme i gang, kan du starte veldig smått og gi deg selv en oppgave som bare tar 5 minutter. For eksempel å sette i oppvaskmaskina, eller sette på en klesvask.
Eller du kan ta en større oppgave, men si til deg selv at du bare skal gjøre 5 minutter. Etter fem minutter kan du stoppe om du vil.
- Stå opp i 5 minutter
- Ta en dusj på 5 minutter
- Gå en 5-minutters tur
- Ringe en venn i 5 minutter
- Rydde i 5 minutter
Velg deg en oppgave og gå i gang.
Når du først har begynt, vil du ofte kjenne at energien kommer.
Men for at det skal fungere, må du faktisk være villig til å slutte etter 5 minutter om det er det du vil. Det fungerer ikke å tenke at du egentlig må rydde hele huset. Da vil du ikke komme i gang.
Velg et tips og prøv det ut!