Sjalusi

Enn om han heller vil ha noen andre?

Hva ser han på nå? Hvor er han? Hva driver han egentlig med på den telefonen? Sjalusi er vondt og ødeleggende både for den som er sjalu, og for den som blir utsatt for mistenksomhet og beskyldninger. Følelsen kan beskrives som en blanding av mistenksomhet, sinne, usikkerhet og redsel for å miste den du er glad i. For mye sjalusi kan skape store problemer både i datingfasen, og i faste forhold.

De fleste er sjalu av og til, men hvis du er sjalu ofte, i mange situasjoner, og uten grunn, kan det hende du sliter med det vi kaller sykelig sjalusi. Sykelig sjalusi har ofte bakgrunn i en vanskelig oppvekst, dårlig selvfølelse, eller erfaringer med svik og utroskap. Slike erfaringer kan gjøre at du tar med deg et sjalu tankesett også i forhold der det ikke er noen grunn til å være mistenksom eller usikker. Sykelig sjalusi vil ofte ødelegge forholdet på sikt, men trenger ikke nødvendigvis være vanskelig å behandle.

Symptomer på sjalusi:

  • Du bekymrer deg ofte for at partneren din skal være utro, flørte, eller være interessert i andre selv om det ikke er noe som tilsier at du burde være bekymret.
  • Du følger med på hvem partneren din har kontakt med på jobb, skole, sosiale medier, og lignende.
  • Du holder øye med hvor partneren din er til enhver tid, og hvem han/hun har kontakt med.
  • Du går gjennom samtaler og leter etter tegn til flørt/interesse.
  • Du følger med på partnerens blikk og hvorvidt/hvordan han/hun ser på andre når dere går på gaten.
  • Du følger med på hvordan han/hun oppfører seg i samtale med andre når dere er ute blant folk.
  • Du vil helst at partneren din skal holde seg hjemme. Og i alle fall ikke være alene på fest, på byen, eller blant attraktive mennesker.
  • Du grubler over hendelser fra fortiden, og på hva som kan ha hendt som du ikke vet om.
  • Du ser etter tegn til at partneren din har vært utro.
  • Du ber om bekreftelse på at han/hun er glad i deg.

Metakognitiv terapi er en banebrytende tilnærming til behandling av sjalusi. I behandlingen får du helt konkret hjelp til å stoppe de prosessene som skaper og opprettholder sjalusi. Behandlingen er kortvarig, og de fleste trenger kun 6-12 timer. Høres dette ut som noe for deg? Da kan du enkelt bestille en time i vår kalender.

Hva holder sjalusi gående? Vi har laget en gratis sjekkliste som du kan laste ned her!

"Hva kan jeg forvente?"

👉 Klikk her for å lese hvordan et behandlingsforløp hos oss ser ut.

Starter 1. mai
Gratis webinarserie
En 4 dagers gratis webinarserie for deg som sliter med angst og bekymring. Med psykolog Sunniva Itland.
Starter
torsdag 30. januar
Workshop mot angst, stress & bekymring
Få verktøyene du trenger for å overvinne depresjon, nedstemthet, og lav selvfølelse i vår 12 ukers nettbaserte workshop.
Ofte når vi sliter med psykiske vansker har vi kjørt oss fast i et spor som ikke leder noe godt sted. Men så fortsetter vi likevel, og stanger hodet i veggen med metoder som ikke fungerer. Hvis du har strevd med uro, angst, eller nedstemthet en stund, så kan det være bra å oppsøke hjelp. Vi vet hva som skal til for å få det bedre.

Bestill time nå!

Vi tilbyr time i Oslo og Online. Finn ut hvordan du kan bli bedre!

Noen av våre psykologer

Send oss en melding!

Er du usikker? 
Spør oss!

Få svar fra en av våre terapeuter innen to arbeidsdager. Du kan også sende en mail til info@mkt-oslo.no
Hei! Jeg er en av psykologene som kan svare deg på spørsmål relatert til terapi og bestillinger ved MKT-Oslo. Jeg ser frem til å høre fra deg.