Så hvordan kan du håndtere tiden før og under julefeiringen, slik at den psykiske belastningen kan bli litt mindre?
1) Aksepter at julen er en tid som trigger ubehagelige tanker og følelser for deg. La de få komme. Budsjetter med at slike tanker og følelser vil dukke opp oftere i akkurat nå.
Og husk at du ikke er alene. Det er flere som har det akkurat som deg.
Jula bærer med seg en forventning om at man skal ha det bra, og dermed blir det ekstra tungt når man ikke klarer å glede seg.
Samtidig fester både gode og vonde minner seg lettere til jula, fordi det er så mange lukter, lyder, smaker, syn, og hendelser som er assosiert med akkurat denne perioden i året. Minner du får i jula assosieres til disse inntrykkene, og kommer lettere tilbake neste år.
Derfor er det mange som opplever at de blir mer trigget av negative tanker og følelser når julen nærmer seg. Tanken om hvordan det vil bli å møte et visst familiemedlem på julaften kan trigge uro. Tanken om at man ikke får feiret julen på den måten man skulle ønske kan trigge tristhet, og tanker om tidligere juler med et kjært familiemedlem som har gått bort vil trigge sorg og savn.
2) Ta pauser fra tenkingen: å bli trigget og trigget igjen av vonde tanker både i førjulstiden og gjennom julen kan være utrolig vondt. Triggerne drar deg raskt inn i vonde tankerekker. Det kan være grubling omkring minner knyttet til tidligere julefeiringer, spørsmål omkring hvorfor livet er som det er akkurat nå, eller bekymringer for hvordan julen kan komme til å bli.
Resultatet av slike tankerekker er som regel at følelsene føles sterkere, uansett om det er tristhet, sorg, savn, angst, frustrasjon, overveldelse, eller håpløshet.
Det er derfor viktig å legge merke til det når du går inn i slike tankerekker, og forsøke å ta pauser fra tenkningen. Grubling og bekymring gir sjelden gode svar, og fører som regel bare til at man heller mer bensin på bålet. Det er vanskelig å tenke seg ut av tanker og følelser.
I stedet er ofte det beste du kan gjøre ofte å si til deg selv at «denne tanken kommer jeg tilbake til litt senere». Dersom tankene og følelsene fortsatt er der, er det ok. Du trenger ikke gi dem noe oppmerksomhet av den grunn.
Tenk på tankene som en uønsket middagsgjest. Det beste er ofte å gi minst mulig oppmerksomhet til gjestene du ikke vil ha, og heller engasjere deg i samtaler med de gjestene du synes er hyggelige å snakke med.
Å runde av tankerekkene på denne måten gjør at du kan gi plass til andre tanker, og gir også den ubehagelige følelsen i kroppen muligheten til å regulere seg selv litt ned.
3) Still deg selv spørsmålet «hva ville jeg gjort dersom denne tanken eller følelsen ikke hadde dukket opp akkurat nå?» Så forsøker du å gjøre akkurat det.
Hvis du f.eks. får spørsmålstanker som «hvordan blir det å møte familien igjen på julaften?» eller "hvordan skal jeg takle jula"?, og du egentlig hadde planlagt å se en film, gå en tur, eller skrive ferdig en e-post eller lage mat...så forsøk å se en film, gå en tur, skrive ferdig e-posten eller fortsette med matlagingen, heller enn å svare på spørsmålet tankene stiller deg akkurat der og da.
Målet er ikke at tankene eller følelsene skal gå bort. Målet er å ikke helle bensin på bålet, og å gi deg selv lov til å ha det helt ok (eller kanskje til og med bra?) til tross for at du vonde tanker og følelser også er en del av jula.
Håper du kan bruke noen av tipsene over.
Med ønsker om en fin julefeiring fra oss i MKT-OSLO ❤️