Mange er engstelige, og det er helt normalt. Å kjenne på angst og uro når Europa er i en alvorlig, uoversiktlig, og usikker situasjon er en normal reaksjon. Samtidig er det noen som sliter mer enn andre nå, og der angsten for noen tar form av forbipasserende uro og bekymringstanker, tar den for andre opp hele dagen. Kanskje er du en av dem.
Jeg kan kanskje ikke hjelpe deg helt ut av angsten gjennom dette blogginnlegget, men jeg håper du kan få det litt lettere. Noen råd til deg.
1. Avgrens tiden du bruker på nyheter
Mens noen tåler store mengder nyheter godt, skaper det angst hos andre. Hvis du har mye angst kan det være lurt å avgrense tiden du bruker til å følge med på nyheter.
Du skal for all del holde deg oppdatert, men ta stilling til hvor mye tid du vil bruke på det. Kanskje holder det med 15 minutter morgen og en halvtime kveld? Kanskje er en time om dagen nok?
Vær også litt obs på hva som er målet ditt med å se nyheter. Er målet å få full kontroll og dempe uro, eller er målet å holde deg oppdatert? Sjekk gjerne de viktigste nyhetene når du våkner, men så er det på tide å stå opp og rette fokus mot hverdagen igjen. Hva kan og må du gjøre her og nå?
2.Ikke unngå nyheter helt.
Å unngå nyheter helt er ikke en god strategi. Vi ser at mange prøver på det, og det er forståelig at man vil unngå det som trigger angst, men samtidig er det ofte sånn at det vi ser for oss ofte er verre enn det som står i nyhetene.
Hvis vi ikke følger med aner vi ikke hva som skjer, og det kan skape enda mer angst og uro enn å vite.
I tillegg er det veldig vanskelig å unngå å få med seg nyheter om Ukraina akkurat nå. Å prøve å unngå nyheter vil ofte bli mer slitsomt enn å ikke prøve å unngå det.
Så avgrens gjerne tiden du bruker på nyheter, men ikke prøv å unngå å bli eksponert for temaet.
3. Utsett og avgrens bekymring
Akkurat nå er det mange som bruker mye tid til å bekymre seg for mulige følger av krigen i Ukraina. For noen tar det opp nesten hele dagen, og bekymringene kan gå langt utover det som det er rimelig å anta at er nyttig å tenke på ut fra det vi vet om situasjonen akkurat nå.
Noen føler på at de ikke klarer eller kan gi seg selv lov til å ta pauser fra å engasjere seg i bekymringene. Temaet føles for alvorlig og viktig.
Samtidig hjelper det ingen at du sliter deg ut ved å tenke på alt som er vondt, og skummelt, og kan skje. Det skaper bare mer angst og nedstemthet hos deg.
Så selv om det er forståelig om du har behov for å tenke på krigen og ta innover deg alvoret, kan det kan det være lurt å avgrense hvor mye tid du skal bruke på det.
Sett gjerne av 30 minutter på ettermiddag/kveld som du kan bruke til å tenke grundig gjennom bekymringene og forberede deg på ulike scenarioer. Du kan også bruke bekymringstiden til å tenke ut løsninger eller finne måter du kan gjøre noe praktisk for å hjelpe på. Bruk tiden hvis du har behov for det, og dropp den om du ikke har det.
Resten av dagen lar du bekymringene komme og gå uten at du engasjerer deg i dem. Rett i stedet fokus mot hverdagen, andre tanker, eller det du holder på med der og da.
4. Ikke prøv å skyve bort tanker eller følelser.
Det er forskjell på å ha bekymringstanker og uro, og å forholde seg aktivt til dem. Du kan ikke velge hvilke tanker og følelser du har, men du kan velge om, når, og hvor mye du vil engasjere deg i bekymringene. Selv om de er der, trenger du ikke svare eller engasjere deg i tankene hele tiden.
Vi pleier å si at du kan forholde deg til bekymringstanker og uro på samme måte som du forholder deg til innkommende e-poster og samtaler. Du kan ikke styre hvem som ringer eller mailer deg, hva de sier, eller når de skal gjøre det, men du kan bestemme når og om du vil svare.
Å styre når og om du svarer er fullt mulig. Men hvis du prøver å styre at du ikke skal få mail eller anrop har du tatt på deg en umulig og slitsom oppgave.
Styr det du kan styre, og gi slipp på å prøve å kontrollere det du ikke kan kontrollere.
5. Hold på rutiner.
Du trenger du ikke prøve å dempe eller flykte fra angsten. Samtidig kommer det ikke noe godt ut av å la angsten ta over hele dagen.
Å fortsette hverdagen mest mulig som vanlig er viktig for å opprettholde en følelse av normalitet, og det hjelper deg også med å avgrense tiden du bruker på bekymringer.
6. Det er lov å ha det bra selv om det er krig. Du har lov å le og å ta en pause fra tankene.
For å kunne håndtere vanskelige følelser og situasjoner på en god måte, kan det være lurt å ta vare på deg selv og gi deg selv pauser fra det alvorlige.
Vi mennesker er lagd sånn at vi naturlig går ut og inn av følelser, og det skal vi la oss selv få lov til å gjøre. At du gir deg selv pauser betyr ikke at du ikke tar situasjonen alvorlig eller at du ikke bryr deg.
Akkurat som du kan være glad i noen uten å tenke på dem hele tiden, kan du bry deg og ta konflikten i Ukraina på alvor uten at du må tenke på den hele tiden.
Jeg håper du kan bruke noen av disse rådene. Velg deg ett eller to og sett i gang med å implementere det du tenker kan fungere for deg.