Psykolog ved DPS
Mange psykologer jobber ved et DPS. DPS er en del av spesialisthelsetjenesten. Det betyr at du må ha en henvisning fra legen din for å få time, og at det er en del krav du må tilfredsstille for å få plass.
Du kan altså ikke bestille time direkte hos en psykolog som jobber ved DPS. Du vil ofte måtte vente i noen måneder (avhengig av hvor akutt situsjonen din er), og du kan ikke bestemme hvilken psykolog du vil gå til. Du må ha en diagnose for å ha rett på behandling ved DPS.
Psykolog med avtale (avtalespesialist)
Psykologer med avtale, kalles også avtalespesialister. Dette er privatpraktiserende psykologer som sitter på egne kontor, men som er en del av spesialisthelsetjenesten. Psykolog med avtale, betyr at psykologen får dekket mye av kostnadene ved behandlingen din gjennom staten. Derfor kan de gi lave priser, og du betaler kun egenandel som ved DPS eller hos fastlegen.
Du må ha en henvisning for å få plass hos en psykolog med avtale, og du må selv finne en psykolog som har ledig kapasitet. Det er ikke alltid lett, siden det ikke finnes noen oversikt over hvem som har ledige timer. Du må rett og slett ringe eller sende henvisningen din til flere på lista, helt til du finner en som har mulighet til å gi deg en time.
Du kan finne en oversikt over psykologer med avtale her.
Psykologer i kommunen
Noen psykologer jobber i kommunen. Disse psykologene jobber ikke alltid direkte med en-til-en behandling, men hvis de gjør det, kan du ofte få noen timer ganske raskt og uten henvisning. Men dette er avhengig av kapasitet hos psykologen.
Kommunepsykologer er ikke en del av spesialisthelsetjenesten, og derfor trenger du ikke henvisning for å få time.
Hvis psykologen tenker at du trenger mer behandling, eller at du trenger en annen type behandling, vil han eller hun kunne skrive en henvisning til spesialisthelsetjenesten. Eller hjelpe deg å finne et annet tilbud som er riktig for deg.
Privat psykolog (privatpraktiserende) uten avtale
Private psykologer er psykologer som driver egne selskap. Privatpraktiserende psykologer uten avtale får ikke statsstøtte. Det vil si at staten ikke dekker deler av behandlingen for deg. Derfor må du betale høyere priser. Fordelen er at ventetiden som regel er kort, og at du selv kan bestemme hvilken psykolog og hvilken type behandling du vil ha (kognitiv, psykodynamisk, emosjonsfokusert, metakognitiv etc.).
Hos privat psykolog trenger du ikke henvisning, og du trenger ikke ha noen diagnose for å få behandling. Du kan bestille time selv når du føler behov for det, og avslutte når du er klar for det.
Hvis psykologen din vurderer at du har rett på behandling i spesialisthelsetjenesten, vil han eller hun fortelle det til deg, slik at du selv kan vurdere om du vil bli henvist dit eller fortsette behandlingen privat.
Er det forskjell på private psykologer og psykologer som jobber ved et DPS?
I utgangspunktet er det ikke noen systematiske forskjeller, bortsett fra at avtalespesialister alltid har en spesialisering innenfor et område av psykologien i tillegg til den generelle psykologutdanningen sin.
Men det (spesialisering) har mange av psykologene som jobber andre steder også.
De fleste psykologer vil på et eller annet tidspunkt jobbe i spesialisthelsetjenesten, og da ofte ved et DPS.
Du kan se på DPS, avtalepraksis, og privatpraksis som forskjellige arbeidsplasser, eller måter psykologer kan være organisert og jobbe på. Du vil finne alle typer psykologer i alle disse kategoriene. Du finner også psykologer i organisasjoner, i kommunen, på sykehus, og flere andre steder.
Hvordan gå frem for å få time hos psykolog?
Når du skal velge psykolog, må du ta utgangspunkt i dine rettigheter (har du en henvisning?) og dine behov. Hva har du økonomisk mulighet til, og hvor mange timer tror du at du trenger?
Foretrekker du en spesiell type behandlingsmetode? I så fall må du kanskje gå privat.
Det samme gjelder hvis det noen karakteristika ved psykologen som er viktige for deg. For eksempel at psykologen har erfaring med akkurat det du sliter med, at psykologen har lang erfaring, er eldre enn deg, eller er spesialisert på din aldersgruppe (barn, ungdom, voksne, eller eldre).
Husk også at du kan bli overrasket over å få god kjemi med en person som du kanskje i utgangspunktet ikke ville gitt en sjanse.
Jeg håper dette var til hjelp og litt oppklarende. Hvis du lurer på hvordan du skal finne en dyktig psykolog, må du følge med her på bloggen eller melde deg på vårt nyhetsbrev, og så kommer det snart et innlegg om det.
Last ned psykologens beste tips til mindre angst og bekymring!