Bruker du mye tid på å bekymre deg for helsen din, til tross for at legen din sier at du ikke har noe å uroe deg for? I så fall kan det være du sliter med helseangst.
Forskning viser at metakognitiv gruppeterapi er en effektiv behandlingsmetode for behandling av helseangst, og vi starter derfor med å tilby gruppeterapi for helseangst på klinikken. Gjennom gruppeterapi vil du møte på andre som sliter med det samme som deg. Dette kan bidra til å redusere følelsen av skam og ensomhet som en del av de med psykiske plager kan kjenne på.
Går du og er konstant engstelig for om du har en alvorlig sykdom? Blir du svært urolig så snart nye symptomer dukker opp og klarer du ikke å slutte med å bekymre deg for hva det kan være? Er du blitt utredet ved lege, men de finner ikke noen somatisk forklaring på dine symptomer? Det kan det være du sliter med helseangst.
Når man har helseangst sliter man med å flytte fokus bort fra symptomer og tanker om sykdom. Det er en ubehagelig tilstand å være i og plutselig kan den ta alt fokus så du ikke klarer å være til stede i nået.
Hvis du har helseangst bruker du mye tid til å kjenne etter kroppslige symptomer, skanner kroppen, tenker på og vurderer symptomene. Du søker etter full sikkerhet på at symptomene ikke er farlig og du kan ikke finne ro før du har fått svar. Noen måter folk med helseangst prøver å finne ro på er ved å: google, sjekke symptomer, tenke beroligende tanker, bestille tid ved legen / spesialist, be om beroligelse fra venner / familie, lete etter bevis for at du ikke er syk, distrahere deg selv gjennom aktiviteter / TV / telefon.
Et motto blir ofte at man er syk til det motsatte er bevist. Man kan være overbevist om at det er tryggest å tenke det verste, for da er man på vakt overfor viktige symptomer. Problemet er at menneskekroppen alltid vil ha symptomer. Det er vanlig å ha leamus, rykninger, svettetokter, være sliten, ha hjertebank og smerter. Men er du overbevist om at du er syk, da vil disse symptomene bli tolket som tegn på at noe er i veien og angsten vil stige. Dette blir en vond sirkel for når angsten stiger så får du mer symptomer og tror mer på overbevisningen om at du er alvorlig syk. Videre kan det føre til kroppslig sensitivisering. Det betyr at du kan trene hjernen opp til å legge lettere merke til og føle symptomer som du allerede har sterkere, men du kan også fremkalle nye symptomer ved å kjenne etter og sjekke.
Årsaken til helseangst er altså ikke dine symptomer eller katastrofetanker om sykdom. Som beskrevet er det helt normalt å ha symptomer og det er helt normalt å ha tanker om sykdom. Men for de fleste er symptomene og katastrofetankene forbigående. Det som fører til helseangst er at man holder fast i katastrofetankene og gir dem næring gjennom bekymring, sjekking og grubling. Symptomene og katastrofetankene er altså ikke forbigående, men tar opp all oppmerksomheten.
I vår gruppe mot helseangst vil du lære mer om hva som opprettholder helseangst, samt utarbeide en skreddersydd oversikt over hva som spesifikt opprettholder din helseangst. Deretter vil du få verktøy til å klare å droppe sjekking og overfokusering på symptomer og sykdomstanker. Gruppen vil bli fylt av øvelser og refleksjonsoppgaver som vil utfordre dine overbevisninger og hjelpe deg ut av overfokuseringen så du kan vende fokus tilbake mot nuet.
Slik fungerer gruppen
En praktisk tilnærming
I gruppene vil det bli gjennomgått teori, men det blir også en god del praktiske øvelser underveis som gruppelederne vil guide dere gjennom.
Oppmøte
Du vil delta på syv gruppemøter av to timers varighet (tilsammen 14 timer). Gruppemøtene vil være på tirsdager.
Taushetsplikt og respekt
Forutsetningen for å delta i gruppen er at man har respekt for at det som kommer frem i gruppen ikke skal deles videre med andre.
Noen fordeler med gruppeterapi
Forksningsbasert
Forskning viser at gruppeterapi er like effektivt som individualterapi
Fellesskap
Møt andre som sliter med det samme som deg. Dette kan bidra til å redusere flelsen av skam og ensomhet som en del av de med psykiske plager, (dessverre) kan kjenne på.
Billigere
Det er billigere å gå i gruppeterapi enn i individualterapi, og du vil derfor kunne bli frisk til en billigere penge gjennom å velge gruppeterapi.
“Terapeuter ønsker å hjelpe så mange som mulig uten at det går på bekostning av kvaliteten på behandlingen. Grupper har vist seg som en effektiv måte å få til dette på”.